top of page
Yazarın fotoğrafıFaruk Sert

Made in China 2025 Nedir ve Amerika Neden Bu kadar Gergin?

Güncelleme tarihi: 12 Ağu 2020


Made in China 2025, Çin icin düsük kaliteli bir üretici olmaktan, üst düzey bir mal üreticisi olmaya gecis yapmayı hedefliyor. Amac, Çin'in giderek zenginlesen yerli tüketici tabanına ve katma degerli küresel kaynak kullanımı segmentine ulasmaktır.

Bu, ülkenin mevcut imalat altyapısını ve isgücü piyasasını, arastırma ve gelistirmeye (Ar-Ge) yönelik hedefli yatırımlar ve teknolojik yenilige vurgu yaparak daha özel cıktı üretmeye dogru dönüstürmeyi gerektirmistir.

Bu vizyonu merkezilestirmek icin, hükümetin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlıgı 2015 yılında bir Çin Malı (MIC) 2025 belgesi yayınladı - diger sektörlerin yanı sıra robotik , bilgi teknolojisi ve temiz enerjide liderligi tesvik etti.

Program dünyayı cok korkuttu! O zamandan beri ABD Baskanı Trump yönetimi icin bir cekisme konusu haline geldi ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savasından kısmen sorumlu oldu .


Made in China 2025 neden tartışmalı?

Bu planın neden tartısmalı oldugunu anlamak için ABD'nin korkularını bir perspektife oturtmaya yardımcı oluyor.

Çin'in önceki planları, yüksek teknolojili üretime daha fazla yatırım yapılmasını da tesvik etti. Yine de Made in China 2025 ile aradaki fark, planın hem dogrudan hem de dolaylı olarak kapsamlı devlet destegiyle know-how kazanma niyetinde görünüyor.

MIC 2025, cesitli hedefleri arasında, cekirdek bilesenlerin ve malzemelerin yerel icerigini 2020'ye kadar yüzde 40'a ve 2025'e kadar yüzde 70'e yükseltmeyi amacladı. Plan, Çin'in teknoloji pazarının ne kadarının Çinli sirketler tarafından kontrol edilebilecegini ve kacının farklı ürünlerdeki bilesen parcalarının 'Çin Malı' olması gerektigini anlatıyordu.


Bu Çin’e yatırım yapmıs yüksek teknolojili firmaların sonu demektir!

Asırı ac gözlü batılı teknoloji sirketleri yarışı kaybetmek üzereler. Gecmis olsun!

Bu saatten sonra hic bir batılı ülke Amerika dahil Çin’in bilegini bükemez. Cok daha ucuz ve yüksek teknolojili ürünler Çin tarafından tüm dünyaya ihrac edilecek. Bir cok batılı ülkenin ekonomisi felc olacak. Basta Amerika olmak üzere her gelismis ülke Çin’le ortaklık stratejisi gelistirmek zorunda kalacaktır.


MIC 2025'in yerli sirketler icin kendi kendine yeterlilik olan nihai hedefi, Çinli sirketlerin küresel pazarlarda daha büyük bir dayanak noktası icin rekabet etmesini saglayacaktır.

Çin'deki bircok yabancı is adamı, Çin pazarında haksız bir oyun alanı yaratarak yerli sirketleri kendi kendine yeterli hale getirme cabasını gördü ve bu daha sonra Çinli sirketler yurtdısına genisledikce diger pazarlarda zincirleme bir etki yaratacaktır.

ABD'nin tepkisi, MIC 2025'i asagı ceviriyor.

ABD Kongresi tarafından desteklenen Trump ve ekibi, Çin ile ticaret savasını baslattıgından beri, Çin tarafından (pazar erisiminin bir bedeli olarak) zorunlu teknoloji transferlerinin iddialı MIC 2025 planlarının merkezinde oldugunu defalarca iddia etti.

Buna ek olarak, Cin'in devlete ait veya ayrıcalıklı isletmelere yönelik sübvansiyonları ve finansmanı, yabancı yatırımcılar ve özel sektör icin esit olmayan bir oyun alanı yaratmaya devam ediyor.

Yüksek gümrük vergilerinin sürekli baskısı ve Avrupalı ​​elestirmenleri cesaretlendiren ABD'nin "her sey yolunda" tavrı altında, Çin sonunda bu korkuları gidermeye baslamıs olabilir .

Aralık ayı baslarında G20 Zirvesi'nde ulasılan ticaret savası ateskesinden birkac hafta sonra , Çin'in üst düzey politika yapıcıları, ülkenin üretim planında bir degisikligin sinyallerini veriyor gibi görünüyor.

Medyada yer alan üst düzey politika yapıcılar, Çin Malı 2025 programının artık yeni bir taslak vizyonla degistirilebilecegini öne sürüyorlar. Basında cıkan haberlere göre, yeni vizyon yabancı yatırımı tesvik edecek ve Çinli sirketlerin hakimiyetini öngören önceki pazar payı hedeflerini düsürecek.

Ayrıca, 25-26 Aralık'taki yıllık Merkezi Ekonomik Calısma Konferansı'na giden toplantılarda , cesitli politika danısmanları, MIC 2025 planı kapsamında bireysel bakanlıklar ve yerel yönetim birimleri tarafından daha fazla mali kontrol cagrısında bulunan kamuya acık acıklamalar yaptı.

Çin, endüstriyel hedeflerini yeniden markalaştıracak mı?


MIC 2025 endüstriyel programının yenilenmesi, Çin'in devam eden yapısal reformlarının tamamlayıcısı olarak kolayca markalanabilir. Çin'de yapılan 2025 hedefleri, ABD ve diger Batılı elestirmenlere temel tavizleri yansıtacak sekilde seyreltilebilir. Programın zaman cizelgesi de geri cekilebilir.

Ancak bunların hicbiri Çin'in ileri teknoloji gelistirme arayısından vazgececegi anlamına gelmez. Batı teknik bilgisine olan bagımlılıgını azaltmak, stratejik oldugu kadar ekonomik de mantıklı.

Aynı zamanda, yatırımları ve yenilikcileri cekmek icin sektöre ve bölgeye özgü politikaları zorlayarak yeni endüstriyel hedefler daha dikkatli bir sekilde belirlenebilir . Özellikle bazı medya raporları, Çin'in mega sehir kümelenme planı icin benzer bir stratejinin uygulandıgını öne sürdügünden, daha parca parca bir yaklasım olası görünüyor.

Pekin'in, tüm katılımcılara esit bir oyun alanı saglamak icin piyasa odaklı 'rekabet tarafsızlıgı' kavramına dayalı olarak devlete ait, özel ve yabancı sirketler icin adil rekabet normlarını büyük olasılıkla ilan edecegi bildiriliyor.

Bu, Çin'in yerel yeteneklerini güclendirirken cok fazla elestiri ceken politikaları reform etmesine izin verecektir. Bu Çin'i ABD'den gelecek herhangi bir cezai önlemden veya uluslararası ekonomik izolasyondan da koruyabilir.

Ayrıca, MIC 2025'te yapılan degisiklikler, ülkedeki yatırımcı duyarlılıgını iyilestirmeyi amaclayan son mikro ekonomik reformları destekleyecektir. Çin'in öne sürdügü yeni politikalar , yabancı firmalar icin pazar erisimini acmayı, sosyal sigorta yükünü azaltmayı, özel sektör katılımını artırmayı, fikri mülkiyet icin korumayı güclendirmeyi ve is yapmayı kolaylastırmayı hedefliyor .

Önümüzdeki 1-2 yıl icinde Çin'e girmeyi planlayan yabancı yatırımcılar bu gelismeleri birlikte okumalı.

From : China-Briefing.com dan derlenmistir.

84 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page