Robotların ve Yapay Zeka’nın (#AI) hayatımızı nasıl etkileyecegini düsündügümüzde, hem saskınlık hem de korkuya kapılmakta çok neden var.
#Robotlar çalısanlarla ilgili bir çok yaralanmalı ve hatta ölümcül olayları çok duymussunuzdur. İs hayatında yasak bölgeye emniyetsiz girmesinden dolayı kendisine robotun vurmasına ragmen sakladıgını gördügümüz olaylar bile oldu. Merak robotların hızlı ve verimli bir sekilde hareket etmesinden ve görevleri kusursuz yerine getirmesidir. Korkunun kaynagı ise robotların isimizi devralmasıdır.
Yazar gibi ben de teknoloji sektöründe oldugum ve yıllarca robotlar ve otomasyon sistemleri kurdugum için robotların tüm islerin yerini alacagına inanmıyorum. İnsanların gelecekteki is türlerini yeniden sekillendirecekler, ancak robotların veya yapay zekanın çogu is için insanları dıslayacagı korkusu temelsizdir.
PwC, robotik ve Yapay Zeka’nın küresel ölçekte etkisini inceledi ve özellikle sürücüsüz arabalar gibi akıllı teknolojiler olgunlastıkça daha uzun vadede otomasyon ve robotik nedeniyle is kaybı için güvenlik açıklarının mevcut oldugunu buldu. Bununla birlikte, 2020'lerin baslarında, islerin yalnızca yaklasık % 3'ü yerinden edilme potansiyeline sahiptir. PwC ayrıca robotik, yapay zeka ve akıllı otomasyonun 2030 yılına kadar küresel gayri safi yurtiçi hasılaya 15 trilyon dolardan fazla katkıda bulunma potansiyeline sahip oldugunu ve daha fazla is için talep yaratacagını tahmin ediyor.
İkincisi, AI, makine benzeri bir robotik koldan veya I, Robot gibi filmlerde gördügümüz insansı robotlardan daha fazlasıdır. Yapay zeka tabanlı yazılım uygulamaları, insan kaynakları ekibinin daha iyi süreç özgeçmislerine yardımcı olmak için is yazılımında rutin satın alma siparisleri olusturma gibi is süreçlerini otomatiklestirebilir. Bu bizi nerede bırakıyor?
Teknolojinin isin dogasını degistirdigi açıktır. Ancak, robotlar çogu isi devralmaz ve büyük olasılıkla yenilerini olustururlar. Ekonomiyi yenilikler ve verimliliklerle artırmaya yardımcı olmak için akıllı otomasyonu gelistirmek, devreye almak ve sürdürmek için yine de teknoloji uzmanlarına ihtiyacımız olacak. Ayrıca toplumun isin gelecegine adapte olması gerekecegi de kesindir.
Ancak yazarın gelecege yönelik bes tahmini:
1. Genel olarak, robotlar insanların yerini alamaz. Yapay zeka tabanlı sistemler ve akıllı otomasyon gelistirmek ve sürdürmek için teknoloji uzmanlarına ve mühendislere ihtiyaç duyulacak. Günümüz pazarında açık olan teknoloji islerinin sayısına bir göz atın. Ögretmenler, bakıcılar ve yaratıcılar gibi diger profesyonellerin hala isleri olacak. Ancak, kendilerini "yeniden düzenlemeleri" ve teknoloji dostu bir ortama uyum saglamaları gerekecek. İnsan isgücü için daha büyük avantaj, daha sıradan, tekrarlayan veya yıpratıcı görevleri otomatiklestirerek, daha fazla isin yenilik, yaratıcılık, empati, karmasık karar süreçleri veya ekip çalısmasını içeren üst düzey becerilere odaklanabilmesidir.
2. Robotlar insan dokunusunu ortadan kaldırmaz. Satıs, müsteri destegi, saglık hizmetleri ve egitim gibi mesleklerdeki insanların, insanlarla güven insa etme, onları motive etme ve karmasık hedeflere ulasmalarına yardımcı olma yetenekleri nedeniyle deger görmeye devam edeceklerine inanıyorum. Robotlar, birkaç sirket üzerinde çalısıyor olsa bile, empatiyi ve insan becerilerini kolayca kopyalayamaz.
3. Robotlar ve insanlar isbirligi yapmaya devam edecek. Endüstriyel ortamlarda, bir kafesin arkasında olmadan insanlarla birlikte güvenle çalısabilen isbirlikçi robotlar veya yardımcı robotlar vardır. Robotik kol veya arabada, bir kisi ona dokundugunda veya yolunda bir nesne algılandıgında hareketini durduran sensörlere sahiptir. Bu tür yardımcı robotlar, depolarda ve fabrikalarda insanlarla birlikte zaten çalısıyor. Perakende ortamlarında, sohbet robotları veya sanal kisisel asistanlar gibi yapay zeka tabanlı sistemler, tüketicilerin rutin sorularını yanıtlayabilir ve daha karmasık taleplerin üstesinden gelmek için bir müsteri etkilesimini bir insan temsilcisine yükseltmek için akıllılara sahip olabilir. Ve dronlar, hayat kurtarmak için acil tıbbi malzemeleri bırakmak için kullanılıyor. Kısacası, insanlar ve yapay zeka tabanlı sistemler arasındaki isbirligi, bir sirketi daha verimli, üretken ve karlı hale getirme potansiyeline sahiptir.
4. Daha fazla is olusturulacak. Bir is kategorisinin tamamının otomasyon tarafından silinmesi nadirdir. Sanayi devrimi tarihinde sadece bir isin - asansör operatörünün - teknoloji tarafından ortadan kaldırıldıgı iddia edildi. Evet, insanlara atanan görevler otomasyonla yeniden sekillendiriliyor ve yenilik, ögretme veya mentorluk ve liderlige odaklanan islere daha fazla vurgu yapıyor. Uzun vadede, islerde net bir kazanç, tamamen yeni isler yaratıldıkça veya eski isler yeniden tanımlandıkça gerçeklesebilir.
5. AI fırsatlar yaratır. Bir lider olarak, size en çok is tatminini saglayan seye konsantre olmak için sıradan görevlerde takılıp kalmaktan kaçınmayı hiç dilediniz mi? Yapay zeka ve akıllı otomasyonun faydalarının farkına varılması çok büyük bir meseledir. Bırakın makineler ve yazılımlar sıkıcı, kirli ve tehlikeli görevleri yerine getirirken, insanlar en iyi yaptıgımız seye, karmasık sorunları çözmeye odaklansın. Hali hazırda birçok ilerici sirket, yapay zekaya öncülük ediyor ve yeni fırsatlar yaratıyor.
Bu yazı Parna Sarkar’ın FORBES taki “Five Predictions: The Impacts Of AI And Automation On The Future Of Work” yazısından derlenmiştir.
https://www.forbes.com/sites/forbescommunicationscouncil/2019/07/01/five-predictions-the-impacts-of-ai-and-automation-on-the-future-of-work/#4f1d26338384
Parna Sarkar-Basu, who writes about technology trends, innovation marketing and thought leadership.
Opmerkingen