Image: REUTERS/Jason Lee
Gelecek Otomasyon ve Üstün yapay zekaya (AI) sahip robotların yükselisi ile yeni bir sanayi ve uygarlık çagı olacaktır. İnanılması en zor bilim kurgu filmlerindeki hayaller yüzyıl içinde gerçeklesebilir. Yine de otomasyon, yapay zeka ve robotikteki ilerlemelerin milyonlarca geçim kaynaklarını yok edecegi korkusu insanları korkutuyor ama yeni çag yeni islere de potansiyel.
Bu korkuların bazıların da bir hakikat durumu var, tüm büyük teknolojik çaglar, isgücünde asırı bir kargasaya neden oluyor. Geçmiste, becerilerimizi gelistirerek ve hayatımızın dogasını kökten degistirerek yeni degisim ve endüstriyel yıkımla karsılastık.
Ancak insan kitlesinin çogu kez yaptıgı gibi, toplu olarak radikal degisimden kaçınacagız. Bu nedenle, yeni robotik çagın tuzaklarını korkutucu bilim kurgu filmlerinde ve mansetlerde görmek, bu heyecan verici yeni çagın müjdesini görmekten daha yaygın. Çünkü bilinmezlik korkusu yüksek reyting, çok kazanç!
Su anda, yaklasmakta olan otomasyon isi saldırısı ile ilgili olarak isaret edecek tek bir somut istatistik yoktur.
MIT Review, otomasyonun kaç isin yok edecegini tahmin eden çalısmalara sahiptir. Onların vardıgı sonuç, "teknolojik ilerlemenin gidisatı nedeniyle gerçekte kaç isin kaybedilecegi hakkında hiçbir fikrimiz yok."
Teknolojik issizlik!
Son yirmi yılda teknolojik kaynaklı issizligin adil payına süpheli tanık oldu. Kimse bu gerçegi inkar etmiyor. Amerikalıların yüzde 2'sinden fazlası, yani yaklasık 7 milyon kisi, 2004'ten 2009'a kadar toplu isten çıkarmalarda otomasyon adına degil Globalizm ve fahis ucuz isçilik büyük karlar adına isini kaybetti. Bu is kayıplarının çogu yurtdısına tasınan üretim pozisyonlarından kaynaklanıyordu. Halkın daha büyük bir kesimi daha ucuz ürünlerin tadını çıkarırken, çogu üniversite diploması olmayan birçok Amerikalı isçi kariyerlerini kaybetti.
MIT Sloan School of Management'da profesör olan Erik Brynjolfsson ve ortak yazar Andrew McAfee, yıllar boyunca bu istatistikleri incelediler ve bilgisayar teknolojisindeki ilerlemelerin, dönüsten bu yana gördügümüz yavas istihdam büyüme oranlarının arkasında oldugu sonucuna vardılar.
Konuyu kapsayan en son kitapları: Second Machine Age: “Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies”. Daha önceki arastırmaları sırasında, istihdam çizelgelerinin, üretkenligin yanı sıra, II.Dünya Savası'ndan birkaç yıl sonra baslayan, yukarı dogru bir yörünge gösterdigini kesfettiler. İslerdeki artıs, üretkenlikteki artıslarla baglantılı oldugundan, model devam etti. Yani hatların birbirinden ayrılmaya basladıgı 2000 yılına kadar. Verimlilik, daha büyük ekonomik büyümeyle artıyordu, ancak istihdam yaratmada bir esdegerlik yoktu.
Brynjolfsson ve McAfee bu fenomeni "Büyük Ayrısma" olarak adlandırdı.
Su anda kültürümüzün ve istihdam gücümüzün bu benzeri görülmemis teknolojik büyümeye ayak uyduramadıgı bir çıkmazdayız.
"Çagımızın en büyük paradoksu. Verimlilik rekor seviyelerde, inovasyon hiç bu kadar hızlı olmamıstı ve yine de, medyan gelirimiz düsüyor ve daha az isimiz var. İnsanlar geride kalıyor çünkü teknoloji ilerliyor hızlı ve becerilerimiz ve organizasyonlarımız yetismiyor, "diyor Brynjolfsson.
McAfee ayrıca Harvard Business Review ile yaptıgı röportajda sunları söyledi:
"Teknolojik ilerleme pastayı büyüttükçe herkese esit fayda saglayacak bir ekonomik yasa yok. Dijital teknolojiler degerli fikirleri, süreçleri ve yenilikleri çok düsük bir maliyetle kopyalayabilir. Bu, toplum için bolluk ve yenilikçiler için zenginlik yaratır, ancak bazı emek türlerine talep azalacaktır. "
Geçmis endüstriyel dönemlerden isçilerin eskimis oldugu aynı eski hikaye, ancak bu sefer krom ve islemcilerle kaplı.
Otomasyon tarafından altüst edilmis bir gelecegin ya da yardımsever robotlarımızın egilimi olan yakın bir cennetin asık suratlı ve karanlık vizyonları arasında her zaman gidip geldik. Henüz robot sahalarımız veya bizi istedigimiz yere götüren tam otonom filolarımız olmasa da, robotların yapabilecegi seyler sasırtıcı çok olabilir.
Bazı isler otomasyon ve diger teknolojiler yüzünden kaybedilirken, on yıllardır korktugu gibi – yeni is alanları açılmaktadır. Amazon, Alibaba, yapay zekalı bir çok uygulamalar ve robotik sistemler gibi. Belki korkularımız temelsizdir.
İstihdamın gelecegi
Otomasyon nedeniyle yüzde 47'lik bir is kaybı öngören Oxford Üniversitesi arastırması tarafından diger pek çok kisi gibi endiselenen gazeteci Andrés Oppenheimer, isin gelecegine dair gerçegi kesfetmek için dünyayı dolastı.
Robotlar Geliyor! Otomasyon Çagında İslerin Gelecegi Oppenheimer, tıpkı geçmiste oldugu gibi bu degisimin üstesinden gelebilmemiz gerektigi sonucuna varıyor.
Sayısız meslegin geçersiz hale gelmesinin kaçınılmaz kaybıyla birlikte çok fazla ustalık gerektirecek. Bazı ezberci el emegi islerinin varlıgının sona erdigini veya yeni rollere geçtigini zaten gördük. Önümüzdeki birkaç on yıl içinde bu giderek daha yaygın hale gelecektir.
Dünya Ekonomik Forumu'ndan bir 2018 raporu, 2022'ye kadar küresel olarak 75 milyon is yerini degistirebilirken, net 133 milyon yeni is yaratacagımızı öne sürdü. Kurulus mevcut veriler göz önünde bulundurularak, robotların ve algoritmaların mevcut islerin üretkenligini artıracagına ve gelecekte bir yenilerini yaratacagına inanıyor.
Yeniligin Gücü
Bugün sahip oldugumuz islerden bazıları, sadece 10 ila 20 yıl önce yasayanlar için düsünülemez. Bulutta çalısan teknisyenler, tam yıgın gelistiriciler, Instagram etkileyiciler ve çok daha fazlası hem teknik hem de yaratıcı. Bu örnekler neredeyse her gün yaratılan yeni konumların sadece bir kısmıdır.
Herkesin bir sekilde bu eyleme girmesi gerekiyor. Hepimiz programcı veya mühendis olmayacagız, ancak hepimiz çalısma ve istihdam dinamiklerini çok daha özgür ve gelecege yönelik bir sekilde düsünmeye baslayabiliriz.
Hiçbir sey zamanı gelmis bir fikir kadar güçlü degildir - Victor Hugo
Üniversiteler simdiden harekete geçiyor. Son zamanlarda, UC Berkeley'deki yeni Bas İnovasyon ve Girisimcilik Sorumlusu ile röportaj yapıldı. Üniversitenin öngörüsü, teknolojik bozulma egrisinin ilerisinde kalmalarına yardımcı oluyor. Ayrıca, genel olarak ögrenci bedenine yenilikçi bir zihniyet katmaya odaklanıyorlar. Bunun gibi kurumlar, gelecek seylerin göstergesidir.
Belki gelecekteki isçiler bir is bulamayacak ama kendi islerini yaratacaklar.
İnsanoglu bir gün ortaya çıkacak diger dünyevi teknolojilerin ve yeni kariyer alanlarının bazılarını kavrayamaz.
Bu yazı yazar Mike Colagrossi’nin Big Think tarafından yayınlanmıs makalesinden derlenmistir.
Comments