top of page
Yazarın fotoğrafıFaruk Sert

Koronavirüs Sonrası Otomasyon Düşündüğümüzden Daha Yakında Patlama Yapacak!

Güncelleme tarihi: 29 Nis 2020

Dünya da insanlık olarak tarihteki en büyük salgınlardan birisinin ortasındayız ve bildiğimiz hayatın akışı durdu. Acil ihtiyaçlar dışındaki her yer kapalı, dört gözle beklediğimiz olaylar iptal edildi ve bazılarımız işimizi kaybetti ya da yakında kaybetmekten korkuyoruz.


Sağlık çalışanlarının çok güzel fedakarlıklarına tanık olsak bile bu kriz bazılarının en kötü taraflarını ortaya çıkardı ( tekel bayilerine ve benzinci marketlerine hucüm, gece yarısı fırıncılara ve hastanelerde sağlıkçılara saldırı - artık ekmeği ve tedaviyi kim yapacaksa! ) yine de millet çoğunlukla yaptırımlara uymaya çalışıyor. Karantina da sanatçılar sosyal medyada evlerinde şarkı söylüyor, bazıları birlikte egzersize yada yemek tariflerine davet yapıyor. Bu arada dev otomotiv firmaları üretim hatlarında sağlıkçılar ve hastaneler için tıbbi ekipmanlar üretiyor, oteller belediyeler sağlıkçılar için dinlenme yerleri sağlıyor. Sayamadığım birçok insan ve kuruluşlar gönüllü maddi ve manevi destek veriyorlar.


Gerçekten de, insanlığın üzerine çöken bu felaketin yol açtığı korkunçluğu hissetmek yerine hala insanlık için umut olduğunu hissetmek istiyorsak, sadece bu örneklere bakmak bile yeterli ki ve daha da fazlası var, bu krizde bol bol umut ve fırsatın olduğunu görüyorum.

Yükselen teknolojiler üzerine dünyada yapılan bir çok araştırmanında bildirdiği gibi koronavirüs salgınının otomasyon sayesinde mal ve hizmetlerin uzaktan sunulması için geniş fırsatlar sunduğuna inanıyorum:

“Şu anda dünya ekosistemi dijital dönüşüm patlamasına hazırlık aşamasında”

Yurtdışı üst düzey Alman ve Japon otomasyoncu arkadaşlarla yaptığım telefon görüşmelrinde ve whatsapp paylaşımlarında salgının yüksek otomasyonlu topluma geçişimizi nasıl hızlandıracağını konuşuyoruz ve geleceğin nasıl görünebileceğine dair görüşler paylaşıyoruz.


Kıtlık yani Açlık-Ölüm Korkusu

Marketlerde ki boşalmış raflar, tuvalet kağıtları yada dondurulmuş gıda bölümünde veya taze ürün alanında olsanız da fark etmiyor, bir şeyin yanlış olduğu açıktı. İnsanların panik halinde toplu olarak satın alması tarihin milyonlarca yıllık döneminde kıtlık ve salgın dönemlerinde yaşanan açlık, talan ve ölüm korkusu kendisini, yakınlarını korumak için genlerine yazılmış korkuyu tetikliyordu. İnsanlık evrim tarihi milyonlarca yıl öncesine dayanıyor, dünyanın bu tarih öncesinde insanların gelişimine nelerin tehdit olduğunu buzul çağları, büyük kuraklıklar, salgınlar dışında pek doğru tahmin edemiyoruz.

Ama genlerimiz çok iyi biliyor!


İnsanlar için Otomasyon

Dünya da G.Kore ve Japonya’da restoran içi masa servisi dağıtımı “Dronlarla yapılıyor. Otomasyonlarla Kargo dronları, robotlar ve otonom kamyonlar ve kamyonetler hepsi gelecekte rol alacaktır. Aslında, Çin'deki salgından bu yana teslimat uçağı kullanımının arttığını öğreniyoruz ama terörist ve şahsi saldırıları önlemek için de özel güvenlik ağlarının geliştirilmesi gerekiyor.

Dağıtımdan bahsetmişken bahsetmişken, Amazon'daki hizmet robotları giderek artmış; 2019'un sonlarında şirket yaklaşık 650.000 insan ve 200.000 robot istihdam etti ve robotlar yükseldikçe teslimat maliyetleri düştüğünü öngörüyorlar.


Ancak bu rakamlar ve yüzdeler ortalama tüketici, işçi veya vatandaş için ne anlama geliyor?

Otomasyonun faydaları ortalama bir vatandaşa aktarılmıyor mu?

Gerçekte otomasyonu yaratan şirketler kazanıyor.

Gelecekte evrensel sağlık önlemleri ve ortak çalışmalar yani dünya havacılık kuralları gibi evrensel sağlık hizmetleri gibi politikalar ve yaptırımlar devreye girecektir. Çok uzak olmayan bir gelecekte, otomasyonun faydasını birkaç varlıklı ellerde yoğunlaştırmak yerine, her hangi bir ortalama vatandaşın her hangi bir yere uçuşu nasıl sağlandıysa Dünya Havacılık kuralları gibi evrensel kurallarla ortalama vatandaşa yansıtılmalıdır.

İnsanların çalışırken birbirlerine bulaştırma riskini ortadan kaldırmak, Pandemi yaratmamak için yeni çalışma kuralları ve robotlarla otomasyonların arttığı fabrikalar işletmeler tasarlanacaktır. Bu süreçte yeni teknik insanlar oluşacak, işçiler otomasyonlarla daha iç içe olacaktır. İnsanlar biliçlendikçe hastalık kaynağı merdiven altı üretimler yerine kendilerine insani ortamları hazırlatacak toplumsal barışı sağlayabilecek politikalara destek verecektir. Bunlar çok zor şeyler değil yalnızca farkındalığımız arttıkça gerçekleşecektir. Dijitaleşme bunu sağlayacaktır.

Günümüzde dünyada insanların iş dünyasında bilgisayarlar ve iletişim olanaklarının artmasıyla iş imkanları 50 yıl öncesine göre çok artmıştır. Gelecekte otomasyon ve dijitalleşme ile dünya da yepyeni meslekler ve trendler ortaya çıkacaktır. Yeter ki dünya da bu kazanç artışlarını ortalama insanlara yayacak şekilde para açgözlülüğümüzü bastırıp yayabilmeliyiz. Aslında insanlık bu kriz sayesinde uyanacaktır kendi küçük çıkarlarını düşünen politikaları yerle bir edecektir. Yüksek kazançlı insanlardan ve şirketlerden daha fazla insanı yaptırımlara kaynak akıtacak sistemler kurulacaktır.

Bununla birlikte, bazı insanlar otomasyondan beklenmeyen şekillerde faydalanacaktır. Uzaktan çalışma alanında Dropbox ve Gsuite gibi dijital olarak iletişim kurmamıza ve işbirliği yapmamıza olanak tanıyan araçlar uzaktan çalışmayı20 yıl öncesinden günümüzde mümkün kılacaktır.

DataRobot ve H2O.ai gibi araçlar sayesinde sadece veri bilimcileri veya bilgisayar mühendisleri değil, neredeyse herkesin Makine Öğrenme #machinelearning algoritmaları çalıştırmasına izin vererek Yapay Zekayı #ai demokratikleştirdiğini söyledi.

İnsanlar kendi tekrarlayan çalışma süreçlerindeki adımları kodluyor ve bilgisayarlarının kendileri için görevleri üstlenmesini sağlıyor. 3D Yazıcılar daha ucuz ve daha erişilebilir hale geldikçe, daha yaygın olarak benimseniyor ve insanlar daha fazla uygulama alanı buluyorlar.


Otomasyonlar Günümüz gibi zamanlarda sağlıklı kalmamıza yardımcı olacak, mal ve hizmetlerin maliyetini düşürecek ve uzun vadede GSYİH'mızı artıracaktır. Ancak otomasyon gittikçe bizi fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak birbirimizden uzak tutan bir geleceğe doğrumu zorlayacak ?

Bir kriz içerisindeyiz ve umutsuz zamanlar umutsuz önlemler istiyoruz. Yerinde barınma yapıyoruz, sosyal mesafeyi uyguluyoruz ve birbirine dokunmamaya çalışıyoruz. Ve çoğumuz için, bu gerçekten tatsız ve zor. Bu salgın muhtemelen birçok sektörde ve süreçte otomasyona giden yoldaki hızımızı artırmamızı sağlayacaktır. İnsanların bu kriz sırasında uyguladıkları çözümler, işler normale döndüğünde ortadan ama birçok girişimci, şirket, kuruluşlar otomasyonlu çözümleri hayata geçirecektir.


Robotlar ve otomasyonlar yapay zeka larla her işimizi yapacaklar ama - hala insan olacağız. Ve insanlar birbirlerinin etrafında olmaktan hoşlanırlar. Birbirimizin yüzlerini görmeyi, birbirimizin seslerini duymayı ve birbirimizin dokunuşunu hissetmeyi seviyoruz, bir ekranda veya bir uygulamada değil. Hiçbir otomasyon maliyetleri düşürmenin veya GSMH'yi artırmanın ötesinde, en büyük ve en önemli sorumluluğumuz olan her zaman birbirleriyle ilgilenmenin yerini alamaz.

V.Bates Ramirez - Automationworld makalesinden kısmi esinlenilmiştir.


24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page