top of page
Yazarın fotoğrafıFaruk Sert

Kestirimci Bakım ve Yapay Zeka

Güncelleme tarihi: 25 Şub 2019

İRAN Üniversiteleri Yapay Zeka da uçmuşlar darısı bizimkilerin başına !


Gerçek zamanlı #KestirimciBakım, dünyada yoğun biçimde tartışılan bir konudur. Bununla birlikte, endüstride nerede ve nasıl uygulandığına dair çok fazla uygulama yok ve çoğu pilot aşamasındadır.

Kestirimci bakım, bakım zamanlamanıza rehberlik eden ve duruş süresini azaltan erken arıza tahminidir. Geçmişte ve günümüzde #online kestirimci bakım sadece bir hipotezdi ve proaktif yaklaşım yerine genellikle “nerde tırak orada bırak” bakım yaklaşımı uygulanır. #Endüstri40 ve endüstriyel ürünlerdeki gelişmeler sayesinde, daha iyi kararlar almak için çok güçlü verilerle (Big Data) donatıldık.


#BigData ’nın amacı, bir makinede meydana gelen işlerin durumu hakkında gerçek zamanlı olarak bilgi toplamaktır. Bu veriler tipik olarak makinalardaki sensörlerden gelir ve daha sonra Endüstri 4.0 dünyasında, IO-Link aracılığı ile #PLC ve #MES/MOM geri beslenir. Bunlar basit ve önemli uyarılar, aşırı gerilimler ve kısa devreler gibi önemli verilerdir.

Her üretici farklı miktarlarda ve türde proses ve parametre verisi sunar. Bu nedenle, fabrikadaki donanımınızdaki mevcut tanıların doğru bir şekilde anlaşılması, Endüstri 4.0 kestirimci bakım stratejinizi oluşturmak için çok önemlidir.

Veri toplama işleminin etkin çalışmasını sağlamak için göz ardı edilmemesi gereken iki alan sensör ve makine güvenliğidir. Sensörler düşük maliyetle mükemmel veriler sağlar ve kelimenin tam anlamıyla ulaşılması güç alanlarda cankurtaran olabilir. Endüstriyel ağlarda çevrim zamanı değişiklikleri, sıcaklık artışı, basınç sensörleri, konum sensörleri ve hatta basit analog sensörleri, ışık bariyerleri, özel sensörler vs. den gelen veriler toplanarak filtre edilerek anlamlı verilere dönüştürülür. Endüstri 4.0 da gelişmeler sayesinde üreticiler Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) beraberinde birçok harika işlevsel ve teşhis aracı getiriyor, sürücülerine ve ağ düğümlerine entegre akıllılar inşa ediyorlar.

Güvenlik çok önemlidir ve ekipmanlarımız hakkında çok değerli bilgileri bize verir. Bu zamana kurduğumuz her projede ağa güvenlik koymak ilkesinden taviz vermedim, ayrıca güvenlik ne kadar sıklıkla ihlal edildi, çalışanların stop düğmelerine çarpmaları, duruşlar gibi nedenlerin köklerine inebilirsiniz. Bir çok batılı üreticiler, güç bağlantısının kesilebildiği durumlarda iletişimin devam edebileceği güvenli güç sağlayan cihazlar yapmaktadır.


İste bu noktada AI ile entegrasyon nasıl yapılacak! Bu konuda #FuzzLogic Type 2 iyi bir çözüm olabilir. Çünkü onbinlerce veri erken aşamada ile #MachineLearning yerine, denediğim ve sonuç aldığım yöntem ile Fuzzy Logic ile kıstırılmış verilerle pratik ve erken arıza önlenebilirliliği sağlanabilir. Sonrasında tecrübeniz arttıkça makinalar bazında #DeepLearning uygulayabilirsiniz. Bunun için de algoritma uzmanı olmanıza de gerek yok, dünyada bulut ortamında #Azure ve #GoogleCloudMachineLearningEngine (ML) gibi uygulamalardan analiz programlarına kadar bir çok firma hizmetler vermektedir.


Bu noktada detaylı teorik araştırma yapmak isteyenler için İran Üniversiteleri çok ileri seviyede çok ileri seviyede Yapay Zeka çalışmalarını açık ve ulaşılabilir düzeyde dünya ya sunmaktadır. Aşağıda linkle ulaşabilirsiniz. http://ijfs.usb.ac.ir/article_286_8f60e4aa7f4205bae77bc7d15817e122.pdf


87 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page