16 Nisan 2019 da Haliç Üniversitesi'nde Mühendislik Fakültesi Dekan ve Dekan Yardımcısının organize ettiği "Endüstri 4.0 Ardındaki Gerçekler" katılımcısı olduğum seminerde bir kez daha çok yakından tanık olduğum gençlerin çok istekli ve yüksek öğrenme arzusu oldu.
Gençlere gerçek Türkiye de ilk kez gerçekleştirdiğimiz 2010 yılında #GE Proficy #MES projeleri olarak başlattığımız sonrasında E4.0 altyapısı olan uygulamaları ve mühendislik stajyerleride bu projelerde yer almaları nedeniyle çok ilgilerini çekti.
Genelde üniversite stajyerlerini imkanım olduğu zaman bir sorumluluk olarak yakından takip eder, onlara ekipler aracılığı ile eğitimler veririm. 4 yıl önce 3 öğrenciye eğitim verirken onlarda 10 stajyeri getirerek katılabilirler mi diye sordular. Elbette dedikten sonra programı genişlettim. Bir çok stajyer öğrenci Meslek Liseleri dahil programa dahil ettim. Tepkileri ve öğrenme arzuları inanılmazdı. Bizler yeter ki onlara fırsat sunalım, değer verlim, inanın çok güzel dönüşler alıyorlar. İki yıl önce #Siemens IT LMS ile Endüstri 4.0 uyumlu #Festo , #Phonix #Pilz gibi ekipmanlarla bir otomasyon hattı yapıyorduk, bir test istasyonunu 4 üniversitesi stajyerine uzman otomasyon sistemleri şefinin nezaretinde verdik, onlarda günlerce işten başlarını kaldırmadan projeyi tamamladılar. Hatta Yönetim Kuruluna sunum yaparak projelerini anlattırdım, tebrik aldılar.. İki genç stajyerimiz 3 yıl önce aparat tasarlayarak ile pcb vidalama istasyonlarında üretimi 2 katına çıkararak YK Başkanından tebrik aldılar, part-time işe alarak haftada 1 gün karşılığında okulları bitene kadar tam ücret aldılar. Şimdi de fabrikanın genç mühendisleri olarak çalışıyorlar...
Bizim işte gençlere güvenerek onlara örnek olmamız gelecekte Endüstri 4.0 teknolojilerine daha iyi adapte olmamızı sağlayacaktır. Artık dindar ve kindar nesiller mantığına bir son vererek, yerlerde sürünen eğitim sistemimizi çağdaş uygarlık seviyesine çıkarmamamızın zamanı geldi, geçiyor bile!
Comments