top of page
  • Yazarın fotoğrafıFaruk Sert

Dijital Ikiz: Gerçekte Hayal mi ?

Güncelleme tarihi: 9 Oca 2021

Dijital ikizler gittikçe artan bir sekilde dijital endüstriyel ortamlar için simdiden cok üst seviyeden pompalanan henüz emekleme döneminde ama gelecekte endüstriye çıgır açacaktır. Dijital ikizler makinaların mühendislik çalısmalarindan ve tesisi isletmeye almaya kadar tüm islem adımlarının sanal simülasyonunu ve testini saglamaya kadar çok iddialı süreçleri kapsamaktadır. Performans, sanal, simülasyon ve test gibi terimler uyanık satıcılara daha cok isletmenizin veya fabrikanizin ikizinizi olusturarak verimlilik hayalleri sunma firsatı sunar ama bu ugurda genelde hayaller ve gerçekler karıstırılır.


Aslında fiziksel bir varlıgın sanal gösterimini saglayan dijital ikizlerle amaç üretim sırasında veya bir makine yapılmadan önce makina elemanlarının nasıl performans gösterecegini anlamak için ekipmanların sanal simülasyonu yapılarak her türlü fırsatı sundugu anlatılır. Bir çok uzmanın yorumu Dijital ikizler hakkında “Her seyin nasıl islediginin ve islerin nasıl yapılacagına dair degiskenlerin tümünü tahmin etmek için bunu bir teknoloji olarak nasıl kullanabileceginizin altında yatan fizik” gibi tanımlar yapılır, bu dogrudur ama günümüz IT teknolojisi hem fiziksel hem de yazılımlar açısından henüz baslangıç asamasındadır.


"Bir makinenin, bir prosesin veya bir tesisin dijital bir ikizi olabilir, otomasyon sistemleri dijital ikizlerle ile baglanabilir” dedi. Gerçek dünyadaki her seyi test etmek yerine, dijital bir ikiz, bir tasarım yaparken yanlıs islem parametreleriyle iliskili çökme veya fiili hasar riskinden kaçınmanızı saglar. Mühendisler bir makinenin mekanik tasarımına makine insa edilmeden önce sanal ikizle gerçek makina gibi çalışmasını ve test edilmesini saglar. “Makineyi olusturmaya baslamadan önce ekipman ile nelerin mümkün olacagını görebilirsiniz. Bununla birlikte, dijital ikiz özellikle ekipmanın hangi gereksinimleri karsılayacagını ve karsılamayacagını görebilme yetenegine dikkat çekerek size alternatif çözümler saglar. Mühendisler için, emrinizde dijital bir ikiz olması çok önemli bir araç, ilk adım için önemli bir adımdır. Bu konuda basta Siemens gibi firmalar üst seviye çalısmalarla Dijital İkiz'in gelecegine yatırım yapmaktadırlar. Bazı gelismis yazılımlar dijital ikizi konsept tasarımın tamamen mühendislik ve imalat açısından önceden gerçeklestirmeye yardımcı olması öngörülmektedir. Tesis simülasyonu tesisin dijital modellerini yaratıp mekanigi modelleyebilir, sonra otomasyon ile entegrasyon edilebilir. Yazılımlara fizik tabanlı bilesenler ekleyerek sanal olarak canlandırabilirsin. Bilesenlerinden ne kadar fazla bilgi ekleyebilirsen, modele özgü olan o kadar fazla özellik ekleyebilirsin, bu bugün gerçekte çok güzel bir amaçtır. Şimdilik dünyada bunu yapabilecek kompleks ekipmanlar bazında ne yazılım ne de donanım vardır. Yakın gelecekte düsük maliyetli ticari bir ortam ne yazık ki olmayacaktır !

Bir motor boyutlandırma örneginde, çesitli tork ve kuvvetleri hesaplamak için dijital bir ikiz kullanılabilir. Motor gibi yekpare ekipmanlarda ikiz model çok yararlı olur düsüncesindeyim.


De Tellem gelecegi çok güzel açıklıyor. "Bir makinenin tasarım veya prototip asamasındaysanız, örnegin, performansla ilgili herhangi bir sensör veriniz olmayacak ve bunun yerine CAD verilerine güveneceksiniz. Tersine, makine birkaç yıldır çalısıyorsa ve eskisi kadar iyi çalısmıyorsa, sensör verilerini ideal dijital ikizle karsılastırmak isteyebilirsiniz. “Dijital bir ikiz olusturmak için girebileceklerinizde çok fazla esneklik var” dedi. DeTellem, ayrıca küçükten baslayıp ölçeklenebilecegini de belirtti. “Bu, son kullanıcıların ve OEM'lerin tanımalarına yardımcı olmaya çalıstıgımız en önemli noktalardan biri” dedi. “Küçükten baslamak, çok büyük faydalar göstermek ve sonra ölçek büyütmek için yöntemler var.” Yararları büyük olabilir. Fakat küçükten baslamak - bir hata bulmak ve bunu düzeltmek - muhtemelen daha pratik bir strateji. Devam eden olasılıklar Sanal devreye almanın ötesinde, dijital ikiz teknolojisi modeli güncellemeye ve zaman içinde gelistirmeye deva, “Geriye dönebilecekleri sabit bir araç haline geliyor” dedi. “Çizginin tasarıma karsı gerçek performansını onaylıyor.” Son kullanıcılar için bu uygulamadan en fazla nasıl yararlanabileceklerini bulmak önemlidir.

Benim de bu konudaki yorumum : Almanya da bulunduğum bir ortamda bir Twin modeli inceledim. Gördüğüm çok başarılı adımlar yanında sistemsel takılmalar yaşanıyordu. Bu durumu yazılım ve donanım uyusmazlıgına baglıyorum yani henüz bebegin emekleme asamasındayız. Bence bu konuda söylemler bir kaç yıl yada sonrası için gerçek ama günümüzde henüz hayal!


Ne donanım ne de yazılımlar henüz kompleks ikiz modeller için hazır degil. Henüz projelerde yazılım ve donanım maliyetleri çok pahalı ama bu sorunlar çözüldügünde gelecek bir o kadar da heyecan verici…


72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page